Klíma kisokos

By in
843
Klíma kisokos

CFC Gázok: freonként is szoktuk nevezni. Klór-fluorkarbon gázok, teljesen halogénezett szénvegyületek.

BTU: Klímaberendezések teljesítményének mértékegysége.

CFC Gáz káros hatása: a CFC gázok, gyorsan elpárolgó szénvegyületek, melyek az ózonrétegbe jutva, a napfénnyel reakcióba lépnek az ózonnal, lebontják a molekuláikat.

Cseppvíz Szivattyú: kondenzvíz szállítására alkalmazzuk.

Csövezési távolság: a kültéri és beltéri egység közötti távolságot jelzi. A gyártók illetve forgalmazók a maximális értéket minden esetben megadják hozzá.

EC Ventilátor: tulajdonképpen ezek DC ventilátorok AC/DC modullal. Energiatakarékosak , akár 50%-os -kal alacsonyabb lehet a fogyasztásuk, mint a hagyományosoké.

Energia Címke: az „Energia osztályba” való besorolást tartalmazó címke, mely általában a berendezések oldalán találhatóak meg.

Energia Osztály: besorolás, amit a fogyasztás mértékétől függ.

A: EER > 3,20
B: 3,20 > EER > 3,00
C: 3,00 > EER > 2,80
D: 2,80 > EER > 2,60
E: 2,60 > EER > 2,40
F: 2,40 > EER > 2,20
G: 2,20 > EER

Elpárologtató: a klímakör folyamatban itt párolog el a folyékony halmazállapotú hűtőközegünk.

Fali Konzol: falra szerelhető tartószerkezet, mely a klíma kültéri egység elhelyezésére szolgál.

Fali Vezérlő: működése megegyezik a hagyományos távirányítójával, vezetékes falra szerelt kivitelben.

Felmérés: klimatizálási szakember által végzett munkafolyamat, emely során megállípítja számunkra, hogy mekkora készülékkel tudjuk kielégíteni hűtési és fűtési igényeinket.

Fojtószelep: nevezzük még fojtásként, expanziós szelepként, adagolószelepként is. Elsődleges feladata a hűtőközeg adagolása.

Fix Fordulatszámú Klímaberendezés: az ilyen készülékek kompresszor mindig fix, állandó fordulton pörög. Nem túl hatékony az inverteres társaival szemben, sem fogyasztás, sem zajszint, sem energiahatékonyság szempontjából.

GEO-tarifa: kizárólag hőszivattyús berendezésekhez tudjuk igényelni, és csak az ELMŰ-ÉMÁSZ területén. A tarifa naponta kétszer szünetel két órára, fix időpontban. A GEO-tarifa egyik nagy előnye, hogy fűtési szezonon túl is igénybe vehetjük a kedvezményes tarifát, mind melegvíz előállításra mind hűtésre.

H-tarifa: fűtési szezonban, alacsonyabb áron tudjuk elszámolni a villamosenergia fogyasztásunkat. Méréséhez külön villanyórára van szükségünk. Törvényben meghatározott értékeket kell igazolni az áramszolgáltató felé. A GEO-tarifával szemben nem kizáró ok, ha a berendezésünk elektromos rásegítő fűtéssel rendelkezik.

Hangteljesítmény: a hangforrásból kilépő hangenergia, Hangteljesítmény-szintként (LW) is nevezzük, melynek dB(A) vagy decibel a mértékegysége.

Hangnyomás-szint (LP) : ugyanaz, mint a hangteljesítmény-szint, de ebben az esetben előre meghatározzuk a körülményeket és távolságot.

Hibakód: berendezésünk egy esetleges meghibásodás illetve működésbeli probléma esetén kijelzi a probléma valószínűsíthető okát.

Hűtőközeg: azt a speciális anyagok nevezzük hűtőközegnek, ami a klíma vagy hűtő körfolyamatunkban kering. Épületklímában általában R-410A, autóklímánál pedig R-134A. Legfőbb feladata, az, hogy energiát adjon át az egyik szintről, a másiknak.

Infra Vezérlés: vezeték nélküli távirányító, mely az infra porton keresztül kommunikál.

Izotermikus Nedvesítés: a víz felforralásával jár. A folyamat során képződő vízgőz bekerül a kezelt térbe. A levegő hőmérséklete kis mértékben változik csak, mert a vízgőz mennyisége a levegőjéhez képest elhanyagolható.

Kettős Légtelenítő Légáram: biztosítja a levegő hatékony elosztását.

Kettős Forgódugattyús kompresszor: ezzel a technológiával működő berendezésekben két ellentétesen forgó kompresszor van, mely az alacsony szintű rázkódásért és a mechanikus stabilitásért felel. A hagyományos kompresszorhoz hasonlítva sokkal alacsonyabb zajszinttel rendelkezik. A teljesítmény szinthez mérten tudjuk szabályozni a fordulatszámot.

Klíma alapszerelés: a berendezés kalorikus összekötését értjük alatta. Általában beletartozik egy, kettő vagy három méter csövezés is.

Klímaberendezés: hagyományosan hideg levegőt készít, majd azt eljuttatja a légtérbe. Manapság, fűtünk és párátlanítunk is a légkondinkkal.

Klímakör: az egyik oldalon pl.: a párologtatónál hőt vonunk el (ez a párolgás hőelvonással jár, ezáltal hűti a környezetét), a kivont hőt és a hűtőközeget a kompresszor elszívja, itt, gáz halmazállapotú, majd azt kinyomja a kondenzátornak és a ventilátor segítségével lehűl és cseppfolyóssá válik, utána egy adagoló illetve egy fojtószelepen keresztül távozik a párologtató felé, és itt újra gáz halmazállapotúvá válik.

Kondenzátor: hűtési üzemmódban hőleadásért felel, hőszivattyús vagyis a fűtési üzemében pedig a hőfelvétel. Anyaga általában vörösréz csőkígyó, alumínium lemezkékkel. A hagyományos hűtőgépeknél a természetes légárammal visszük el a hőt, a többinél pedig általában ventilátorral.

Kompakt rendszer: olyan klímarendszer, aminél minden lényeges egység egy gépházban található meg.

Kompresszor: a klíma körfolyamat fenntartásáért felel. A legelterjedtebb, a Scroll kompresszor.

Kompresszoros Hűtőgép: berendezés működési elve a nyomásváltozáson alapul. A gépben lévő kompresszor összesűríti a hűtőközeget, melyet egy csőrendszerben elpárologtat, ennek a hatására nyomásváltozás jön létre. A folyamat során hőt vonunk el a környezetből, mely biztosítja számunkra, hogy a hűtőgépünkben lévő ételeket lehűtsük, tároljuk.

Kondenzvíz: a klímaberendezés működése során, a készülék elpárolgójára lecsapódó vízpára.

Központi Vezérlés: több beltéri egységből álló rendszernél, egy központi vezérlőegységről tudjuk irányítani berendezésünket.

Legionella: A „légiós betegség kórokozója. Kártalan a hatása, ha simán megisszuk vagy fürdünk benne, azonban ha a nem karbantartott klíma csepptálcájának, vízében elszaporodott legionella-t lélegezzük be, az halálos veszélyt is jelenthet számunkra. Ezért is fontos készülékünk folyamatos karbantartása.

Légmosó: olyan berendezés, amely a levegőt, párásítás mellett képesek megszűrni a szennyeződésektől és kellemetlen szagoktól

Léghűtés: a kívánt levegő hőmérsékletének szintjét hűti, azonban a friss levegő mennyiség szabályzására nem. Ne tévesszük össze a klimatizálással.

Légnedvesítés: az előbb taglalt léghűtés a légnedvesítéssel együtt jelenti a klimatizálást. Amennyiben a külső hőmérséklet a belső hőmérsékletünk alá csökken, akkor a meleg épületbe beáramlik a nedves és hideg levegő, ahol felmelegszik majd kiszárad. Ekkor kell alkalmazni a légnedvesítést.

Levegő Páratartalma: a levegőben található vízgőz mennyiségét jelenti.

Levegő Relatív Páratartalma: viszonylagos páratartalomnak is nevezzük. A levegőben lévő vízpára arányát mutatja meg számunkra, az adott hőfokon a lehetséges telítettséghez képest.

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság: vagyis az NKVH, hatóság, amely szabályozza, felügyeli a teljes klíma, értékesítési, vásárlási, telepítési -és a flour tartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonrétegre káros anyagokkal kapcsolatos folyamatokat.

Osztott Rendszer: olyan klímarendszer, mely egy kültéri és egy beltéri egységből áll.

Ózonkárosító hatás: Nem természetes. A magas légkörön lévő (kb.10km) részen helyezkedik el. O3 vegyjelű anyaggal reakcióba lépnek és ezért felbomlik az O3 molekula. Emiatt az UV károsan hat. A régi hűtőközegek pl.: R12, R22.

SCOP: szezonális teljesítmény együttható. A klímaberendezések jósági fokát adja meg számunkra. 2013 előtt fix értékek voltak használatosak, azóta szezonális értékeket adnak meg a gyártók, melyeknél figyelembe veszik mind a hidegebb, mind a melegebb napokat is. Kiszámítása: éves referencia fűtési igény osztva, az éves áramfogyasztással (fűtésre elhasznált).

SEER: szezonális energiahatékonysági tényező. Teljes hűtési szezonra adják meg. Kiszámítása: éves hűtési igény osztva, sz éves áramfogyasztással (hűtésre elhasznált).

Telepítési Tanúsítvány (vonalkóddal ellátott): klímaberendezés vásárlásakor szükség dokumentum. A klíma készüléket értékesítő vállalkozások csak abban az esetben adhatják el a légkondit, ha a Vevő egy képesített személy által kitöltött telepítési tanúsítványt átad a számára. A dokumentumot 5 évig kell megőrizni a Telepítőnek, vagyis a képesített vállalkozásnak.

Teljesítmény: kW-ban megadott mérőszám, ami nem egyenlő a villamos fogyasztással.

Tetőtartó Konzol: tetőre szerelhető tartószerkezet, mely a klíma kültéri egység elhelyezésére szolgál.

Üvegházhatás: Ha a hűtőgáz kijut a környezetbe, a hosszú hullámhosszú sugárzást nem engedi ki a világűrbe. A napból viszont jön a rövid hullámhosszú és ezért ?felforralja a földet?.

Üzemeltetési Költség: az az összeg, ami megmutatja, hogy pontosan mekkora költséggel jár klímakészülékünk karbantartása, fenntartása, javítása, üzemeltetése.

Üzemi tartomány: a legtöbb esetben °C-ban adják meg hűtési és fűtési üzemre vetítve. A megadott értékek között garantálják a klíma megfelelő működését.

Ventilátor Fokozat: a ventilátor fokozatának, különböző szintjei.

Ha klímaberendezést akarunk vásárolni, akkor nem elegendő csupán a legjobb eszköz beszerzésére törekedni, hanem megfelelő légkondi szerelőt is kell találnunk, aki akár a készülék egész életútját végigkísérheti.
Fontos tisztában lennie azzal is, hogy a beszerzést követően időnként klíma  karbantartásra, klíma tisztításra lesz szükség, ezt nem érdemes elhanyagolnia, ugyanis légkondicionáló készülékének élettartama és egészsége múlhatnak rajta!
Mono split klímák – minden egyben, egy helyiségbe:
További szempontok:
Gyártók:
Daikin Fisher I Gree I Polar I Kaisai I Midea I Bosch I Mitsubishi I HD I Fujitsu I Hisense I MDV I LG I Panasonic I Samsung I Sinclair
54321
(1 értékelés. átlag 5 - ből 5)
MONDD EL A VÉLEMÉNYED

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük